De hondenvereniging van Baarle-Hertog-Nassau is een initiatief geweest van enkele fervente hondenliefhebbers die in 1982 de koppen bij elkaar hebben gestoken en een hondenschool hebben opgericht. Dit is uiteindelijk HV Baarle geworden wat ze nu is: een gezellige hondenclub, met een pracht van een accommodatie dicht bij het centrum van het dorp . Het 40-jarig bestaan van de club werd in 2022 op een gepaste manier gevierd worden.

De club is aangesloten bij de KKUSH (afkorting van Koninklijke Kynologische Unie Sint Hubertus) en biedt een ruim programma aan zoals o.a. gehoorzaamheid, agility en sporthonden (politiehonden). De lessen worden gegeven door gekwalificeerde instructeurs met veel ervaring in de hondensport.

Vanaf 12 jaar kan men lid worden en aan de cursussen deelnemen. Wat gehoorzaamheid betreft doorlopen de geleiders de verschillende fases in de opleiding van hun hond. Vanaf 12 weken kan er begonnen worden in de puppyklas en begint de socialisatie vooral naar andere honden toe. Hier worden de eerste basisregels bijgebracht die noodzakelijk zijn om van iedere hond een aangename metgezel te maken. Ook wordt in deze klas aan de deelnemers de nodige informatie verstrekt over consequente opvoeding. Vooral binnen gezinnen met kinderen is het belangrijk dat hier de juiste afspraken worden over gemaakt zodat er geen conflicten ontstaan tussen de gezinsleden en de hond.

Op een leeftijd van 5 maanden gaan de puppy’s even naar het overgangsklasje waar concrete afspraken worden gemaakt over het verdere verloop van de lessen om dan te starten in het gehoorzaamheidsprogramma. Iedereen start in de A-Klas en op eigen tempo werkt men verder aan de opleiding van de hond. Als, in samenspraak met de instructeur, je hond voldoende kennis heeft, dan kan er een overgangsproef afgelegd worden en kan gestart worden in een hogere klas. Zo doorlopen alle honden de A,B en C klas. In de C-klas wordt dan de laatste hand gelegd aan de opleiding en wordt de hond voorbereid om zijn officiële examen af te leggen dat wordt afgenomen door keurmeesters van de KKUSH.

Voor geleiders die het B-attest hebben gehaald, en als hun hond 1 jaar oud is, bestaat de mogelijkheid om ook agility te gaan doen. Een behendigheidsport waar hond en baasje zich kunnen uitleven en veel plezier aan beleven.

Door het bestuur, de instructeurs en de vrijwilligers, die de club draaiende houden, worden jaarlijks diverse activiteiten georganiseerd zoals een avondwandeling, BBQ, clubwedstrijden, officiële wedstrijden voor gehoorzaamheid en agility.

Heel belangrijk is dat mensen die een hond willen aanschaffen ook vooraf bij de club terecht kunnen om informatie in te winnen en om advies te krijgen over de verschillende rassen. De juiste keuze van het ras, dat bij jou gezin past, is heel belangrijk.
Veel info over o.a. de lesuren, vindt je op de website: www.hvbaarle.com of kom gewoon eens langs. HV Baarle een club waar iedereen welkom is.